_ Pokoli történetek-Mennyei történetek_
Ha a Biblia lenne a mobilom
Miért tűri Isten?
Newton és a teremtés
Öngyilkosság
Krisztus kezek nélkül
Igazmondó Biblia?
Halottak napja
Halloween - keresztyén szemmel
Szavazógép
Szükség van Csornán Isten mélyebb megismerésére?
    Igen
    Csak mértékkel
    Nem is tudom
    Nincs
    Nemérdekel
 
Elgondolkoztat

A teáscsésze

Egy házaspár elment vásárolni, hogy vegyenek valamit közelgő házassági évfordulójuk alkalmára. Mindketten szerették az  antik tárgyakat, kerámiákat, különösen a teáscsészéket. Az egyik kerámia üzletben megláttak egy szép csészét.

A férj megkérdezte az eladót:- Szabad megnéznem ezt a csészét? Még sosem láttam ennyire szépet. A boltos a kezébe adta, és miközben csodálta a mesteri alkotást, a csésze, legnagyobb meglepetésére megszólalt:

- Nem érted, hogyan lehetek ennyire szép? (Arról ismer meg benneteket a világ, hogy szeretitek egymást, szeresd felebarátodat, mint magadat. Samaritánus története) Tudod, nem voltam mindig teáscsésze. Volt idő, amikor vörös voltam és agyagnak neveztek. (De olyanná lettem: befejezés) Mesterem kiásott, megdolgozott, összelapított, meggyúrt újra és újra, én pedig üvöltöttem a fájdalomtólL Mit igért Jézus? Mit imádkozott a főpapi imádságban?)- Hagyj békén! -  üvöltöttem, de Ő csak mosolygott, és így szólt:

- Még nem.

Aztán egy gyorsan forgó korongra helyezett és én  csak forogtam, forogtam, forogtam, körbe-körbe.

- Állíts meg! Szédülök! - kiabáltam, de a Mester csak ingatta a fejét  és azt mondta:

- Még nem.

Aztán betett a kemencébe. Sosem éreztem olyan forróságot! Csodálkoztam, miért akar megégetni. Sikoltoztam. Ki akartam jutni. (Miért jó az, ha néha a hívő embernek sem egyszerű minden?) Nem bízzuk el magunkat. Láthattam a Mester arcát az üvegen át, (Sokszor falat érzünk köztünk és isten között.) és leolvashattam ajkáról, ahogy a fejét rázta:

- Még nem.

Végül az ajtó kinyílt, kitett a polcra. Hűlni kezdtem. Vannak olyan pillanatok is, amikor minden jól megy az életünkben, de utána ismét megpróbáltatások jönnek.

- Most már jobb. - gondoltam.

Aztán mindenütt befestett. A festék szaga rettenetes volt. Undorodtam tőle. - Hagyd abba! Hagyd abba! - kiáltottam. De csak ingatta a fejét:

- Még nem.

Aztán  újra visszatett a kemencébe. Nem ugyanabba, mint először. Ez kétszer olyan forró volt. Úgy éreztem, megfulladok. Könyörögtem, mindent megbántam, sikoltoztam és sírtam. Közben láttam, amint rázza a fejét, és azt mondja:

- Még nem vehetlek ki.
Tudtam, nincs többé remény. Végem van. Kész voltam rá, hogy végleg feladjam, mire kinyílt az ajtó.  A Mester kivett, és újra a polcra tett.
Egy órával később elém állított egy tükröt és azt mondta:
- Nézd meg magad !
Amikor a tükörbe néztem, alig tudtam hinni a szememnek:
- Ez nem én vagyok, ez nem lehetek én ! -hitetlenkedtem. Ez gyönyörű! Gyönyörű vagyok! – kiáltottam (Miért történik a csészével ez a folyamat? És miért történik velünk?)
- Szeretném, ha emlékeznél arra- mondta - tudom, fájt, amikor gyúrtalak, gyömöszöltelek, de ha nem teszem, kiszáradsz. Tudom, hogy szédültél,  mikor a korongon forgattalak, de ha megállítom a korongot, szétmorzsolódsz. Tudom, hogy elviselhetetlenül forró volt a kemencében, és nem értettél, miért teszlek oda, de ha nem teszem, megrepedsz. Tudom, hogy rettenetes volt a szag, amikor bevontalak mázzal és befestettelek, de ha nem teszem, akkor sosem erősödsz meg, és nem lesz színes az életed. És ha nem teszlek újra vissza a másik kemencébe, nem élhettél volna sokáig, nem lennél elég erős.
Befejeztelek. (Mikor leszünk készek teljesen?) Olyan vagy, amilyennek elképzeltelek akkor, amikor hozzáfogtam a munkához. Az Istenképűségünkre utal.
* * *

E-mail | Kezdőoldal | Kedvencek közé Pannon Set