_ Pokoli történetek-Mennyei történetek_
Az élet nehéz
Önfegyelem
Szavazógép
Szükség van Csornán Isten mélyebb megismerésére?
    Igen
    Csak mértékkel
    Nem is tudom
    Nincs
    Nemérdekel
 
Az élet nehéz

Ez nem ijesztgetés, nem is valamiféle magyar depressziós hozzáállás a bennünket körülvevő valósághoz, hanem egy logikus, magától értetődő és nagyon is rendben lévő tény. Az élet nehéz. Nem szabad ezen sem csodálkozni, sem felháborodni, hanem ennek megfelelően kell a mindennapjainkat berendezni! Naivitás azt gondolni, hogy az élet majd magától megad nekünk mindent, áldozatok, befektetések, munka, kitartás, kockázatok, és esetenként bizony csalódások vagy kudarcok nélkül. Nem fog! Ne legyél naív! Fogadd el, hogy semmi nincs ingyen, semmi nincs könnyen – de mielőtt elkeserednél, hadd tegyem hozzá azt is, hogy semmi sem lehetetlen! Nem lehetetlen, hogy boldog légy és boldogulj, nem lehetetlen, hogy olyan életet élj, amelyben jól érzed magad, amelyben megvalósíthatód az álmaidat, és amelyben egy valóban értékes életet élhetsz, miközben te maga d is értéket teremtesz a környezetedben. Nem lehetetlen – de nem is könnyű! Azért mondom a legelején, hogy készülj fel rá! Nehéz – de megéri! Az olimpiára is nehéz kijutni, nagyon kevés sportolónak sikerül egy-egy sportágban országonként, de a győzelem megéri! Sőt, még akkor is megéri, ha a dobogó környékére sem kerül a sportoló, de részt vett az olimpián, ott volt a nemzet legjobbjai között, és megpróbálta! Az az út, amit megtett, már önmagában óriási és bámulatos, az a siker, amit elért, már önmagában is jelentős – de nem volt könnyű! Rengeteg munka, edzés, áldozat, önmegtagadás és lemondás kellett hozzá – de ki vonja kétségbe, hogy megérte vagy sem?! Senki! Ugyanígy az anyagi biztonság és jólét megteremtése is nehéz. Legalábbis legálisan, fenntartható módon, becsületesen! Persze ha valakinek van egy gazdag papája, az nem érzi annyira a súlyát, de a papának nehéz volt! Leonardo Da Vinci-től származik egy szellemes, de igaz gondolat: „Aki egy nap alatt akar meggazdagodni, azt másnap rendszerint felakasztják!” Mert a meggazdagodás nem egynapos feladat – és most mindegy, miről van szó, nem csak pénzben kifejezhető gazdagságra gondolok, a tudással, a készségekkel ugyanígy vagyunk. De nem is lehetetlen, nem is irreális! Csak épp nem könnyű! Nem hiába énekli a Kispál és a Borz: „Akiknek megy, azoknak nagyon simán, ma túl könnyű gonosznak lenni…” – Persze így nem nehéz, ezt mindenki tudja, és talán ezért is próbálják egyre többen a könnyebb utat, a becstelen, hazug, hamis és sokszor kifejezetten gonosz utat, hátha ott könnyebb. És látszólag könnyebb – de hadd mondjam, hogy csak látszólag! Hidd el, hogy jobban jársz, ha egy tiszteletre és megbecsülésre méltó, nyílt és elszámoltatható élet megélésére kötelezed el magad, me rt hosszú távon, és főképp a lelkiismereted, a lelki békéd és a kapcsolataid szempontjából mindenképpen értelmesebb és értékesebb életet fogsz így élni. Nem könnyűt, de értékeset!

Ha hamis elképzeléseid és elvárásaid vannak az életről, ha azt várod el, hogy munka, áldozat, és az ezzel járó nehézségek, esetenként veszteségek nélkül legyél győztes, akkor előbb-utóbb egészen biztosan csalódni fogsz. És ez a csalódás frusztrációt, stresszt, kiábrándulást okoz majd, és pontosan ez az, amiből a kiégés, a fásultság, az apátia, a pesszimizmus és a depressziós gondolkodás fakad. Ilyen gondolkodásmóddal pedig soha nem lehet győztes életet élni, soha nem lehet boldog, elégedett életet élni, és nem lehet értékes életet felépíteni! Miért? Mert rosszul álltál hozzá az élethez! Mert rosszul gondolkodtál az életről, a világról és benne önmagadról! Mert naív, irreális, helytelen elvárásaid voltak! És ezek szükségtelenül – de elkerülhetetlenül – fognak majd neked szenvedést okozni!

És még valami: kérlek hidd el, hogy mindenkinek nehéz! A sikeres, gazdag embereknek is nehéz, nem csak a szegényeknek! Nézd meg, miről szólnak a pletykalapok, mennyi botrány és nyomorúság van az általunk sokszor naivan bálványozott sztárok életében! Lehet, hogy sokkal több, mint a miénkben! Vagy mondok mást: egy barátom felsővezetőket mentorol, és elmondta, hogy egy-egy multinacionális cég vezérigazgatója milliókat – szó szerint milliókat – fizet egy pár órás „lelkigondozásért”, mert lehet, hogy másnap dolgozók százainak vagy ezreinek elbocsátásáról kell döntést hoznia, és ezt valahogy fel kell dolgoznia a saját lelkiismeretének is! Érted? Az élet neki is nehéz, és hiába veszi fel a nagy fizetését, lehet, hogy olyan terhekkel kell élnie az életét, amelyeket az általa elbocsátott gyári szalagmunkás soha nem fog átélni!

A Biblia mondja:

Zsoltárok 90:10.14-ből:

Életünk ideje hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük hiábavaló fáradság, olyan gyorsan eltűnik, mintha repülnénk… Áraszd ránk kegyelmedet reggelenként, hogy vígadjunk és örüljünk egész életünkben!

Az élet nehéz – de ez nem azt jelenti, hogy értelmetlen, és hogy nem lehet örömteli! Nem könnyű – hanem örömteli, boldog, gazdag és áldott. Mi, keresztények abban hiszünk, azt tapasztaljuk, hogy Isten megmutatja, segít nekünk, hogyan élhetünk helyesen.

(Péld 4:23)

Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!

A szív a Bibliában nem az érzelmek központja, hanem a döntéseké, a motivációké és a hozzáállásé! Ugyanez áll az „értelemre” is a másik kiemelt igeszakaszban:

(Péld 16:22)

Élet forrása az értelem annak, akinek van, de a bolondot még inteni is bolondság.

Az élet nehéz! De Isten segítségével, a Biblia iránymutatásai alapján, a Szentlélek vezetése által, és helyes szívvel, értelemmel – vagyis helyes és igaz motivációkkal, hozzáállással, és a jó döntésekkel összhangban álló helyes és igaz tettekkel élhetünk egy nem könnyű, de boldog életet! Ez egy reális lehetőség, nem naivitás, és nem egy megvalósíthatatlan idealizmus!

 

 

E-mail | Kezdőoldal | Kedvencek közé Pannon Set